jump to navigation

Babagan Sinau February 7, 2008

Posted by Mas Wigrantoro Roes Setiyadi in Galery Puisi.
2 comments

 Wong sinau ora kudu ing njero kelas,

Ananging kudu ono ing njero ati lan pikiran kang wening,

Seliyane, ora elok wong sinau ora nganti rampung,

Sinau urip ya kudu nganti tuntas uripe.

 

Wates-e sinau, sing endek-endekan

nek bel wis muni…

nek mata wis ngantuk….

nek buku wis ditutup….

nek awak wis dikrukupi..

 

lha pitakone para kadang,

pripun tumrap sinau ingkang inggil

babagan sinau kahanan

yen sinau ing kelas, diwatesi lonceng,

yen lelaku soko buku, sakdermane mata.

 

sinau babagan kahanan,

yo sak-sak-e sing sinau,

lan sak- ono-ne sing di-si-na-o-ni

 

arep dianggep ora tau rampung yi iso,

digawe gampang yo pancen ora angel,

dipikir susah lha wong nggarape butuh kaprigelan, katemenan, dalah kauletan.

 

dikarepi ndang gelis rampung, lha nggih monggo

diulir-ulir nganti lelet, dionceki nganti tekan wiji,

dikrowoti nganti tekan pelok, ora ono entek-e

 

sak bejo-bejane wong sinau,

luwih bejo sing ngerti kapan rampung-e

ono sing luwih bejo tinimbang wong sing mung sinau,

yo kuwi wing sing ngamalke kawruhe, kanggo lan becik-e sapada-pada.

 

wong sing sinau, ananging ngelmune lan kawruhe dalah keprigelane,

mung kanggo awak-e dewe, podo karo tanduran kang ora entuk wiji,

urip-e mung sepisan, ora ono pineruse, sigra tirta ngambah godhong lumbu,

blas ora ono bekase.

 

wong sing cilaka, yo kuwi wong sinau terus, sinau opo wae,

nanging ora ngerti endi paran lan dununge,

ora ngerti pang-guna-ne kawruh sing disinaoni,

lan ora gelem ngerti nek wayahe wis lumengser.

 

sing luwih ciloko, wong sing ora gelem sinau,

soko liyan dalah soko pengalamane dewe,

wong sing koyo mengkene,

ora beda karo sak bodo-bodo-ne khaiwan.

 

mulo kuwi sedulur,

ngoyo-oyo panira,

sak barange kang di-udi,

kabeh mau ono teges lan mangsane.

Advertisements

Hujan Tak Reda January 30, 2008

Posted by Mas Wigrantoro Roes Setiyadi in Galery Puisi.
add a comment

Duka kelabu mengambang di balik baju lusuh, ketiak basah bau apek seminggu tiada sabun menyeka daki, melangkah gontai bak keledai, mengais rumput sawah hijau membusuk bercampur batang padi, cangkul diayun, mengeringkan air, ya air, air sawah, di kemarau mahal dirindukan sejuta nyawa.Dua minggu lalu, engkau berkata, hari ini kita mulai tanam padi, maka bertumbuhlah batang muda, berbunga harapan, mengisi hari-hari menjelang adzan. sejurus kemaren, alam menjadi pemurah, menumpahkan kekayaannya, secukupnya kawan, kebanyakan menjadi lawan menyengsarakan.Dari semula, hujan tak reda, padi di sawah tambah basah, basah dan busuk, air tidak mengalir kemana, terhalang hutan gedung, yang baru tahun lalu masih sawah, nun di sana selokan tak mampu menampung air, sampah meruah hambat aliran menuju kali, maka banjirlah sawah, berhari-hari, berminggu-minggu, bahkan bertahun-tahun.Derita yang dirasa, tak berapa lama berubah biasa, bahkan nikmat luar biasa, sang tuan pun tiada peduli hambanya, para kerani kerajaan tak hirau nasib penyedia nasi, di benak mereka, peduli amat, toh masih bisa impor.Dada serasa pecah ketika hujan tak reda, bukan air yang kurisau; namun kebodohan, kebohongan, ketamakan, keangkuhan, ketidak-disiplinan, kemalasan adalah hujan – hujan yang tak pernah reda di negeri ini.